Wilt u uw favoriete kaas langer bewaren zodat u er later nog van kunt genieten? Dan is invriezen een handige optie. Misschien denkt u niet meteen aan kaas als iets dat u kunt invriezen. Maar geloof ons, het kan echt helpen om uw lievelingskazen vers te houden tot het moment dat u ze wilt eten.
Zeker als u een grotere hoeveelheid kaas in huis hebt gehaald, is invriezen een slimme manier om verspilling te voorkomen. In plaats van dat stuk Gouda te snel te moeten opeten, bewaart u het gewoon even lekker koel in de vriezer. Zo kunt u er van genieten wanneer u wilt, zelfs als dat pas over een paar weken is.
Natuurlijk is het wel belangrijk om kaas op de juiste manier in te vriezen. Als u de tips in dit artikel volgt, behoudt uw kaas zijn heerlijke smaak en structuur. Wij leggen u graag uit hoe u te werk moet gaan om optimaal te kunnen genieten van uw favoriete kazen, ook als de houdbaarheidsdatum al gepasseerd is. Dus lees snel verder en leer hoe u kaas perfect invriest voor later!
Het invriezen van kaas biedt verschillende voordelen die het de moeite waard maken om te overwegen.
Ten eerste wordt uw kaas er langer vers door. Door ‘m even in de vriezer te bewaren, blijft hij veel langer goed dan wanneer hij op kamertemperatuur staat. Zo hoeft u zich geen zorgen te maken dat hij te snel bederft.
Ook handig: u verspilt minder kaas! Stel u voor dat u een grote plank hebt gekocht, maar niet alles meteen kunt opmaken. Nu kunt u de rest gewoon invriezen in porties en later opeten. Zo blijft uw geld langer in de portemonnee zitten.
En wilt u spontaan vrienden uitnodigen voor een borrel? Geen probleem! U heeft altijd wat lekkers in de vriezer liggen voor bij het drankje. Zo hoeft u nooit zonder kaas te zitten.
Bovendien proeft u de kaas na ontdooien alsof hij vers is. Als u hem maar zorgvuldig invriest, blijft de smaak echt heerlijk. Dus ook na een tijdje in de vriezer kunt u nog steeds genieten van uw favoriete stuk.
Die met een wat stevigere bite, zoals:
Ook kazen met wat meer bite, maar niet té hard, komen de vriezer goed door:
Zachtere kazen als roomkaas en geitenkaas kunnen een iets korreliger structuur krijgen na invriezen. Maar prima om bijvoorbeeld door een pastasalade of over een toastje te spreaden!
Sommige zachtere kazen met meer vocht zijn minder geschikt voor de vriezer. Dan kunnen ze na het ontdooien wel erg waterig worden en hun smaak verliezen.
Kazen als mozzarella, brie en camembert vallen daar helaas onder. Door hun hoge vochtgehalte raken ze waarschijnlijk een stuk smeuïger van structuur. Echt zonde als u dan eigenlijk een mooie korst verwacht!
Ook kazen die kruiden of knoflook bevatten, zoals geitenkaas met pesto of knoflookkaas, raden we af om te bevriezen. De extra smaken kunnen na het invriezen wat vreemd gaan ruiken of smaken.
Een zorgvuldige voorbereiding is het halve werk! Snijd grote stukken kaas vooraf in handzame porties en controleer de verpakking.
Vervolgens pakt u elke portie zorgvuldig in:
Kies een stevige verpakking voor harde kazen, zoals cheddar. Voor zachte kazen zoals roomkaas wikkelt u hem eerst voor extra bescherming.
Leg de verpakte kaas in de vriezer op een vlakke ondergrond, zodat hij zijn mooie vorm behoudt.
Probeer de kaas ook niet te lang buiten de vriezer te laten, want dat kan van invloed zijn op de kwaliteit.
Ontdooi ingevroren kaas geleidelijk in de koelkast, zo duurt het ontdooiproces langer maar blijft de kwaliteit beter. Laat het zeker niet op kamertemperatuur ontdooien.
Soms heeft u de kaas sneller nodig, in dat geval doet u hem in een luchtdichte zak of bakje in koud water. Ververs regelmatig!
Na het ontdooien kunt u harde kazen vaak meteen gebruiken, bijvoorbeeld geraspt over een salade.
Zachtere kazen doen het goed in dips, sauzen of pates. Als de structuur iets is veranderd, gebruik hem dan in een gerecht dat goed past bij de smaak.
Probeer de ontdooide kaas binnen een paar dagen op te eten voor de lekkerste textuur en smaak.
En belangrijk: ontdooide kaas nooit opnieuw invriezen, dan wordt hij alleen maar minder lekker.
Smakelijk!