Ontstaan van weipermeaat
Weipermeaat ontstaat als bijproduct van het produceren van wei-eiwitconcentraat (WPC) of isolaat (WPI). In de zuivelindustrie wordt wei eerst gescheiden van wrongel bij het maken van kaas. Vervolgens wordt deze wei gefiltreerd om waardevolle eiwitten eruit te halen. De vloeistof die door het filter heen gaat, het permeaat, bevat geen eiwitten meer, maar wel veel lactose en mineralen.
Samenstelling
-
Hoog gehalte aan lactose (melksuiker)
-
Bevat mineralen zoals calcium, fosfor, natrium en kalium
-
Weinig tot geen eiwitten
-
Laag vetgehalte
-
Verkrijgbaar in vloeibare of gedroogde vorm (weipermeaatpoeder)
Toepassingen
Weipermeaat is een veelzijdig ingrediënt dat in diverse sectoren wordt ingezet:
-
In diervoeder als energiebron vanwege de lactose
-
In de voedingsmiddelenindustrie als zoetstof of vulmiddel
-
In bakkerijproducten, chocolade en ijs voor textuur en smaak
-
In fermentatieprocessen, bijvoorbeeld bij de productie van ethanol of melkzuur
Duurzaam gebruik
Voor bedrijven zoals FNZ Kaas biedt weipermeaat kansen om reststromen waardevol te benutten. Door weipermeaat niet als afval te beschouwen, maar als grondstof, wordt verspilling verminderd en ontstaat een circulair productieproces. In samenwerking met verwerkers kan het permeaat worden opgewerkt tot nieuwe producten of als grondstof worden verkocht.
Rol binnen FNZ Kaas
Als specialist in kaas en zuivelgrondstoffen kan FNZ Kaas weipermeaat leveren aan producenten in uiteenlopende sectoren. Door kwaliteit, consistentie en logistieke oplossingen te combineren, wordt weipermeaat een waardevolle schakel binnen de zuivelketen.