Vanaf € 50,- Gratis thuisbezorgd 026 382 7903 Contact Veelgestelde vragen Home Inloggen

Welke kaas mag je niet eten als je zwanger bent?

Welke kaas mag je niet eten als je zwanger bent?

Veel vrouwen vragen zich af welke kaas je niet mag eten als je zwanger bent. Het is namelijk super belangrijk om gezond en evenwichtig te eten, want dat is niet alleen goed voor jou, maar ook cruciaal voor de groei en ontwikkeling van je baby. Maar niet alles is even veilig om te eten in die periode.

Kaas is bijvoorbeeld iets waar je extra oplettend mee moet zijn. Kaas kan namelijk een bacterie bevatten die listeriose kan veroorzaken. Dat is een ernstige infectie die vooral voor zwangere vrouwen gevaarlijk is, omdat het tot een miskraam, te vroege bevalling of een zieke baby kan leiden.

Maar geen paniek, er zijn gelukkig nog genoeg veilige kaasopties voor je. In deze blogpost lees je welke kazen je beter kunt vermijden tijdens je zwangerschap, en welke alternatieven je in plaats daarvan kunt eten. Zo kun je lekker en onbezorgd genieten van je maaltijden.

Wat is Listeriose?

Listeriose is een vrij serieuze infectie die wordt veroorzaakt door de Listeria monocytogenes-bacterie. Deze bacterie komt voor in de natuur, in dingen als grond, water en dierlijke producten. Mensen kunnen deze bacterie binnenkrijgen door besmet voedsel te eten, zoals ongepasteuriseerde melk, zachte kazen, rauwe groenten en sommige vleeswaren.

Voor zwangere vrouwen is listeriose extra gevaarlijk, omdat hun immuunsysteem dan wat zwakker is. De bacterie kan namelijk via de placenta worden overgedragen op de ongeboren baby, ook al voelt de moeder zich zelf misschien niet eens echt ziek.

Dit klinkt best wel zorgwekkend, maar gelukkig zijn er dingen die je kunt doen om jezelf en je baby te beschermen. Zoals je ziet, is het vooral belangrijk om op te letten met bepaalde voedingsmiddelen tijdens je zwangerschap.

Kazen die je moet vermijden

Zachte kazen van rauwe melk
Zachte kazen zoals Brie, Camembert en Roquefort, die gemaakt zijn van rauwe, ongepasteuriseerde melk, hebben een hoger risico om besmet te zijn met de Listeria-bacterie. Dit komt door een aantal belangrijke factoren:

Ten eerste bevat rauwe, ongepasteuriseerde melk vaak schadelijke bacteriën die niet worden gedood tijdens het productieproces van de kaas. Pasteurisatie is een stap waarbij melk verhit wordt om de meeste gevaarlijke bacteriën zoals Listeria te vernietigen. Zonder deze stap kunnen de bacteriën overleven en zich vermenigvuldigen in de kaas.

Ten tweede hebben zachte kazen over het algemeen een hoger vochtgehalte dan harde kazen. Deze vochtige omgeving biedt een ideaal broedplaats voor bacteriën om te groeien en zich te vermenigvuldigen, waaronder Listeria.

Daarnaast kunnen sommige zachte kazen lang rijpen bij lagere temperaturen. Tijdens deze rijpingsperiode krijgt Listeria meer kansen om zich te ontwikkelen en te verspreiden, vooral in een niet-gepasteuriseerde omgeving.

Tot slot kan ook de witte schimmelkorst op kazen zoals Brie en Camembert een bron van Listeria-bacteriën zijn, als de kaas gemaakt is van rauwe melk.

Voor zwangere vrouwen is het eten van deze zachte, rauwe-melkkazen extra risicovol. Zwangere vrouwen hebben namelijk een verzwakt immuunsysteem, waardoor ze vatbaarder zijn voor infecties. En als de Listeria-bacterie wordt overgedragen op de ongeboren baby, kan dat ernstige gevolgen hebben. Daarom wordt aangeraden om tijdens de zwangerschap deze zachte kazen te vermijden en in plaats daarvan voor veiligere, gepasteuriseerde varianten of harde kazen te kiezen. Heb je toch een van de volgende kazen gegeten in je zwangerschap? Maak je dan niet al te druk. De kans op listeria is namelijk erg klein.

Veilige kaas opties tijdens de zwangerschap

Harde kazen zoals Cheddar, Emmentaler en Gouda zijn over het algemeen veilig voor zwangere vrouwen om te eten. Deze kazen hebben een laag vochtgehalte en een hogere zuurgraad, wat de groei van bacteriën zoals Listeria afremt. Cheddar is een veelzijdige kaas die vaak in gerechten gebruikt wordt. Emmentaler heeft een nootachtige smaak en karakteristieke gaten, en is populair in fondue en op brood. Gouda is een milde tot pittige kaas die goed smelt en lekker is op brood of in gerechten.

Daarnaast zijn er ook zachte kazen die veilig zijn voor zwangere vrouwen, mits ze gemaakt zijn van gepasteuriseerde melk. Voorbeelden hiervan zijn Hüttenkäse (cottage cheese), roomkaas en mozzarella. Hüttenkäse heeft een milde smaak en is ideaal voor salades, als spread of als snack. Roomkaas is zacht en smeerbaar, perfect voor bagels, crackers of als basis voor dips. Mozzarella wordt vaak in balletjes verpakt in pekel en is geschikt voor salades, pizza’s en sandwiches.

De belangrijkste les is dat tijdens de zwangerschap zachte kazen van rauwe melk vermeden moeten worden vanwege het risico op Listeria-besmetting, maar dat er genoeg veilige, gepasteuriseerde alternatieven zijn.

Tips voor veiligheid tijdens de zwangerschap

Om er zeker van te zijn dat je kaas veilig kunt eten tijdens de zwangerschap, kun je deze adviezen volgen:

  1. Lees het etiket goed: Controleer altijd de ingrediëntenlijst op de verpakking van de kaas. Zoek naar de vermelding “gemaakt van gepasteuriseerde melk”. Als dat vermeld staat, is de kaas veilig om te eten.
  2. Vermijd ongepasteuriseerde producten: Als je kaas koopt bij een boerderij, op een markt of in een specialiteitenwinkel, vraag dan altijd of de kaas van gepasteuriseerde melk is gemaakt. Ongepasteuriseerde kazen hebben een hoger risico op Listeria-besmetting.
  3. Kook kazen goed door: Sommige kazen kunnen veilig gegeten worden als ze grondig verhit worden, omdat de hoge temperaturen de Listeria-bacterie doden. Zorg ervoor dat de kaas volledig smelt en goed heet is.
  4. Bewaar kaas correct: Bewaar kaas altijd in de koelkast en let op de houdbaarheidsdatum. Gebruik geen kaas die over datum is of tekenen van bederf vertoont, zoals een vieze geur of schimmel (tenzij het gaat om een schimmelkaas die je van plan bent goed door te koken).
  5. Raadpleeg je arts: Als je twijfelt over welke kazen veilig zijn voor jou, overleg dit dan met je arts of verloskundige. Zij kunnen je persoonlijk advies geven op basis van jouw specifieke situatie en behoeften.

Als je deze richtlijnen volgt, kun je tijdens je zwangerschap genieten van een verscheidenheid aan heerlijke kazen zonder risico’s voor je gezondheid en die van je baby.

 


Producten (€ excl. btw)