Vanaf € 35,- Gratis thuisbezorgd 026 382 7903 Contact Veelgestelde vragen Home Inloggen

Edammer kaas kopen

Edammer kaas

Edammer kaas is ontstaan in Edam. Een dorpje naast Volendam. De kaas staat bekend om zijn opvallende bolvorm en rode of oranje waslaag. Deze 40+ kaas is gemaakt van koeienmelk en heeft een milde, licht zoute smaak.

Een stukje Hollandse geschiedenis

Edammer kaas vindt zijn oorsprong in het kleine dorpje Edam, gelegen naast Volendam in Noord-Holland. Kenmerkend voor deze kaas is het bolvormige uiterlijk.

Een ander onderscheidend kenmerk is de kleur. Veel mensen denken bij Edammer kaas aan rood, maar bij FNZ Kaas bieden we vooral de oranje/gele variant aan. Deze ambachtelijke kaas staat bekend als een 40+ kaas, wat betekent dat hij een gemiddeld vetgehalte heeft.

Handel en Export

Vanwege zijn uitstekende houdbaarheid en compacte vorm werd Edammer kaas al snel een gewild handelsartikel. Het was de perfecte kaas voor zeelieden omdat hij minder snel bedierf dan andere kaassoorten. Dit leidde tot een bloeiende handel en de export van deze kaas over de hele wereld.

Hoe Edammer kaas wordt gemaakt

Melk selectie

De basis van elke goede Edammer kaas is koemelk van hoge kwaliteit. Boeren selecteren zorgvuldig melk van gezonde koeien om de beste kwaliteit te garanderen.

Kaasmaken

Het proces begint met het stremmen van de melk, waarbij stremsel wordt toegevoegd om de vloeistof van de wrongel te scheiden. De wrongel wordt vervolgens in kaasvormen gegoten en geperst om overtollig vocht te verwijderen.

Rijping

Deze kaas rijpt in een speciale kaasopslagruimte. Tijdens deze periode ontwikkelt de kaas zijn karakteristieke smaak en textuur.

De smaak van Edammer kaas

De kaas staat bekend om zijn milde en licht nootachtige smaak. Hij heeft een gladde, gele korst en een stevige, lichtrode binnenkant. De smaak wordt intenser naarmate de kaas langer rijpt, maar zelfs jonge Edammer kaas is heerlijk.

Verschillende soorten Edammer kaas

Wij verkopen we verschillende Noordwest Edammer kazen:

Jong: Jonge Edammer kaas heeft een stevige textuur en een zoute smaak die uw smaakpapillen zullen prikkelen.

Jong belegen: Deze soort kaas heeft een minder vette, hartige smaak en is een uitstekende keuze voor wie van een iets mildere kaas houdt.

Belegen: Onze gerijpte kaas heeft een rijke, volle smaak die liefhebbers van karaktervolle kazen zal bevallen.

40+ Kaas: de perfecte balans

Al onze Edammer kazen zijn 40+ kazen. Dit betekent dat ze vetter zijn dan bijvoorbeeld een 30+ kaas, maar minder vet dan een 48+ kaas.

De term “40+” betekent echter niet dat de kaas 40% vet is. In feite kunnen oudere 40+ kazen iets vetter zijn dan jonge 40+ kazen, waardoor ze een uitstekende middenweg vormen qua smaak en textuur.

Culinaire toepassingen

  1. Kaasplankje: een populaire manier om van deze kaas te genieten is als onderdeel van een kaasplankje. Combineer het met fruit, noten en crackers voor een heerlijk tussendoortje.
  2. Smeltkaas: De kaas smelt heerlijk en is ideaal voor het maken van romige sauzen, gratineren en zelfs pizza.
  3. Salades: voeg plakjes kaas toe aan uw favoriete salades voor een extra hartige touch.

Waarom FNZ Kaas?

FNZ Kaas neemt al meer dan 100 jaar een prominente plaats in binnen de Nederlandse zuivelindustrie. We zijn de vertrouwde leverancier van ambachtelijk gerijpte kwaliteitskaas en onze passie voor het vak proeft u in elke hap. We bezorgen onze heerlijke kazen direct bij u thuis, met een snelle levering binnen 2 dagen.

Veelgestelde vragen

Wat maakt Edam kaas uniek?

Edammer kaas staat bekend om zijn bolvormige uiterlijk, rode of oranje waslaag en milde, licht zoute smaak. De kaas vindt zijn oorsprong in het dorp Edam naast Volendam. Daarom wordt de kaas ook weleens Edam kaas genoemd.

Welke soorten Edammer kaas biedt FNZ Kaas aan?

FNZ Kaas biedt verschillende soorten, waaronder jonge, jong belegen, gerijpte en 40+ kaas. Elke soort heeft zijn eigen smaakprofiel. Dit varieert van stevig en zout tot rijk en vol.

Hoe wordt Edam kaas gemaakt?

Het productieproces bestaat uit een zorgvuldige keuze van de melk. Daarnaast wordt de melk gestremd, wordt de wrongel gevormd en geperst en rijpt de kaas in een speciale kaasopslagruimte. Hierdoor ontwikkelt de kaas zijn kenmerkende smaak en textuur.

Hoe bewaar ik Edam kaas?

Edammer kaas kunt u het beste bewaren in de koelkast tussen de 4 en 8 graden Celsius. Verpak de kaas zorgvuldig in plasticfolie, een luchtdichte bak of kaaspapier om uitdroging te voorkomen. Voeg zo nodig keukenpapier toe om overtollig vocht te absorberen. Bewaar kaas apart van ander voedsel en vermijd de deur van de koelkast in verband met temperatuurschommelingen. Volg deze eenvoudige stappen om de kwaliteit en smaak van Edammer kaas te behouden en langer van deze heerlijke delicatesse te genieten.

Kan ik online Edammer kaas bestellen bij FNZ Kaas?

Ja, FNZ Kaas biedt de mogelijkheid om online Edammer kaas te bestellen. U kunt het assortiment bekijken, prijzen checken en eenvoudig uw favoriete kaas selecteren en laten bezorgen.

Producten (€ excl. btw)