Vanaf € 50,- Gratis thuisbezorgd 026 382 7903 Contact Veelgestelde vragen Home Inloggen

Hoe wordt kaas gemaakt bij FNZ Kaas?

Kaas is al eeuwenlang een favoriet bij mensen van over de hele wereld. Of het nou is om lekker op brood te smeren of te genieten bij een wijntje, kaas brengt veel smaakplezier. Maar hoe wordt kaas gemaakt? In deze blog komt u daarachter!

Het melkproces

Bron van de melk
Bij FNZ Kaas gebruiken we melk van lokale boeren uit de omgeving. Zij staan bekend om hun zorgvuldige melkveehouderij. De koeien krijgen goede verzorging en grazen in de weelderige graslanden. Dit zorgt ervoor dat de melk rijk en romig van smaak is.

Melk verzamelen en transporteren
De melk wordt dagelijks vers opgehaald bij de boerderijen. Vervolgens wordt het hygiënisch vervoerd naar onze kaasmakerij. Zo behoudt de melk zijn versheid en kwaliteit. Dit is essentieel om later uitstekende kazen van te maken.

Het stremmen van de melk

Toevoegen van stremsel en zuursel
Om van de melk kaas te maken moeten we hem eerst laten stremmen. Daar doen we stremsel en zuursel voor. Het stremsel bevat enzymen die ervoor zorgen dat de melkeiwitten samenklonteren. Dit noemen we stremmen. Het zuursel zorgt er vooral voor dat de melk gaat gisten. Tijdens dit proces ontstaat de smaak van de kaas.

Vorming van wrongel en wei
Als we het stremsel en zuursel toevoegen, gebeurt er iets bijzonders met de melk. Hij dikt op en splitst in twee delen: wrongel en wei. De wrongel is het stevige gedeelte en de wei is het vochtige gedeelte. Dit proces duurt een paar uur. In deze tijd vormt zich de basis waar we alle andere stappen van kaasmaken op voortbouwen. Zonder deze scheiding geen kaas!

Het snijden en verhitten van de wrongel

Snijden van de wrongel
Als de wrongel en wei gescheiden zijn, gaan we aan de slag met de wrongel. Die snijden we in blokjes zodat de wei makkelijker weg kan lopen. Door dit snijden en persen krijgt de kaas uiteindelijk de goede structuur en bite. We willen namelijk stevige stukken kaas en geen smeerkaas! Dit is een belangrijke stap om de juiste textuur te krijgen.

Verhitten
Als de wrongel gesneden is, verhitten we hem nog even. Door de warmte loopt er nog meer vocht uit de wrongel. Dit is belangrijk om de kaas lekker droog en stevig te krijgen in plaats van nat en slap. Ook krijgt hij zo net wat meer bite.

Het vormen van de kaas

Vormen en persen
Als de wrongel warm is geworden, plaatsen we hem in vormen. Dit zijn meestal houten mandjes. Door het persen, loopt het laatste beetje vocht eruit. Hierdoor krijgt de kaas echt vorm en structuur. Door het persen drukken we de kaas in de gewenste cylinder, bol of blok. Op deze manier geeft de mal de kaas zijn definitieve strakke vorm.

Zouten
Als de kaas gevormd is, dompelen we hem onder in een bad met zout. Dit noemen we pekelen. Het zout zorgt ervoor dat de kaas smaak krijgt maar ook langer houdbaar blijft. Zonder zout zou de kaas te snel bederven. Ook krijgt hij door het zouten een lekkere bite.

Het Rijpingsproces

Rijpingstijd
Hoe langer een kaas rijpt, hoe sterker van smaak hij wordt. Jonge kaas heeft maar een paar weken de tijd om te rijpen. Oudere kazen zoals parmezaan blijven wel een jaar of langer liggen. Tijdens de rijping verandert de smaak en wordt de structuur fijner. Hoe langer hij ligt, hoe dieper de smaak. Op deze manier krijgt elk kaastype zijn eigen profiel. Door de juiste rijptijd te kiezen, krijgen we de gewenste smaak en textuur.

Opslagomstandigheden
Tijdens de rijping bewaren we de kazen in speciale ruimtes. Daar houden we zowel de temperatuur als vochtigheid nauwkeurig in de gaten. Als het te warm of te vochtig is kan de kaas slecht rijpen. Door de perfecte omstandigheden te creëren, zorgen we ervoor dat alle kazen gelijkmatig aan smaak winnen. Op deze manier krijgen ze allemaal hun eigen unieke smaakprofiel zoals we dat graag zien.

Controle en verzorging
Tijdens de lange rijping houden we de kazen nauwlettend in de gaten. Medewerkers controleren en draaien ze regelmatig. Op deze manier zorgen we ervoor dat alle kazen gelijkmatig rijpen, van alle kanten. Ook voorkomen we zo dat er ongewenste schimmels ontstaan op de kaas. Door de kazen met de hand om te draaien, behouden ze hun mooie vorm. Dankzij deze zorgvuldige controles komen onze kazen er prachtig vanaf!

Soorten Kaas bij FNZ Kaas

Veel lekkers om uit te kiezen
Bij FNZ Kaas vindt u een groot aanbod aan verschillende kaassoorten. Naast jonge kaas, die lekker smeuïg is, hebben we ook belegen kaas. Die is sterker van smaak. Verder serveren we oude kaassoorten met diepe, pittige smaken.

Kenmerken van elke soort

Jonge kaas: Smeuïg en zacht met een milde smaak.
Belegen kaas: Sterker van smaak dan jonge kaas, met een vollere en romigere textuur.
Oude kaas: Robuuste, volle smaak met zoutkristallen.
Speciale kazen: Variëteiten met extra ingrediënten zoals kruiden, tomaten, of specerijen.

Conclusie

Nu weet u hoe kaas wordt gemaakt. Zoals u heeft gelezen is het maken van kaas geen makkelijk klusje. Het begint bij de boer met zijn lekkere melk. Daarna gaat de melk door veel veranderingen heen voordat u uiteindelijk een mooi stuk kaas op uw bord hebt. Elke stap, van stremmen tot rijpen, is belangrijk.

Daardoor krijgt u bij FNZ Kaas zo’n groot aanbod aan verschillende kaassoorten met allemaal hun eigen smaak. Probeer ze zeker eens, van jong tot oud. Dan snapt u waarom kaas al zo lang koning is op ons bord!


Producten (€ excl. btw)