Vanaf € 50,- Gratis thuisbezorgd 026 382 7903 Contact Veelgestelde vragen Home Inloggen

Waar komt kaas vandaan?

Kaas is wereldwijd erg populair. Maar waar komt kaas eigenlijk vandaan? In deze blog nemen we je mee op een reis door de herkomst van verschillende kaassoorten. We lichten ook een aantal bijzondere kazen toe die je kunt vinden bij FNZ Kaas.

De oorsprong van kaas

Kaas wordt al eeuwenlang gemaakt. De oudste sporen van kaasproductie dateren van ongeveer 5500 voor Christus in Polen. Door de eeuwen heen ontwikkelden culturen over de hele wereld hun eigen technieken en recepten. Zo is er nu een groot aanbod aan kaassoorten met unieke smaken en texturen.

Wereldwijde kazen

Parmigiano-Reggiano

Herkomst: Italië
Beschrijving: Deze harde korrelige kaas wordt beschouwd als de “Koning der Kazen”. Parmigiano-Reggiano wordt gemaakt van koemelk en heeft een rijke umami-smaak. De kaas rijpt minimaal 12 maanden, sommige zelfs tot wel 36 maanden voor een geconcentreerde smaak. Het lange rijpingproces zorgt voor een diepe, complexe smaak.

Brie

Herkomst: Frankrijk
Beschrijving: Brie is een zachte kaas met een witte schimmelkorst. Gemaakt van koemelk, heeft deze kaas een romige textuur en een zachte romige smaak. Een bekende variant is de Brie de Meaux. De schimmel zorgt voor het unieke smaakprofiel van deze traditionele Franse kaas.

Manchego

Herkomst: Spanje
Beschrijving: Manchego is een stevige smakelijke schapenkaas afkomstig uit de regio La Mancha. De kaas heeft een karakteristieke korst en een rijke nootachtige smaak. Manchego is verkrijgbaar in verschillende rijpingsgraden: van jong (3 maanden) tot zeer oud (meer dan een jaar). Hoe langer de rijping, hoe geconcentreerder de smaak.

Kazen van FNZ Kaas

Bij FNZ Kaas vind je een zorgvuldig samengestelde collectie van de lekkerste kaassoorten uit Nederland. Enkele hoogtepunten met hun herkomst:

Goudse kaas

Herkomst: Nederland
Beschrijving: Goudse kaas behoort tot de bekendste en meest geliefde kaassoorten ter wereld. Deze kaas wordt gemaakt van Hollandse melk en staat bekend om zijn romige, lichtzoete smaak. Bij FNZ Kaas kun je kiezen uit verschillende varianten: jonge, Jong belegen, belegen, extra belegen en oude Gouda. Deze kazen worden traditioneel gerijpt in het pakhuis en hebben allemaal een volle, romige smaak.

Friesblond kaas

Herkomst: Friesland, Nederland
Beschrijving: Friesblond is een romige 48+-kaas gemaakt van Friese melk. Deze kaas is 100% natuurlijk, zonder e-nummers of kunstmatige toevoegingen. Bij FNZ Kaas kun je terecht voor varianten zoals jonge, Jong belegen, belegen, extra belegen en oude, elk met hun eigen rijpingstijd en eigen smaak. Friesblond staat bekend om zijn zachte en smeuïge textuur.

Edammer kaas

Herkomst: Nederland
Beschrijving: Edammer kaas is een bolvormige kaas die oorspronkelijk uit Edam komt. Bij FNZ Kaas kun je genieten van de belegen Edammer. Deze variant heeft een milde en licht zoute smaak. Belegen Edammer is perfect voor op brood of als onderdeel van een gevarieerde kaasplank

Landana kaas

Herkomst: Nederland
Beschrijving: Landana kaas is een traditionele Hollandse kaas bekend vanwege zijn zachte en milde smaak. Deze kaas wordt gemaakt van koemelk en is verkrijgbaar in verschillende rijpingsstadia, van jong tot oud. Landana kaas is heerlijk op brood of als onderdeel van een gevarieerde kaasplank.

Ouwe Jongens kaas

Herkomst: Nederland
Beschrijving: Ouwe Jongens kaas is een ambachtelijke kaas met een bekend staande pittige en robuuste smaak. Deze kaas rijpt minimaal 10 maanden, wat zorgt voor een stevige textuur en een rijke smaakbeleving. Ouwe Jongens kaas is ideaal voor echte kaasliefhebbers.

Hoe wordt kaas gemaakt?

Hoewel elke kaas zijn eigen specifieke productiemethode heeft, zijn er enkele algemene stappen die bij het maken van kaas betrokken zijn:

Stap 1: Melk bereiden

De melk wordt eerst verwarmd en er worden starterculturen toegevoegd om het fermentatieproces te starten.

Stap 2: Stremmen

Vervolgens wordt stremsel toegevoegd om de melk te doen stremmen, wat resulteert in de vorming van wrongel en wei.

Stap 3: Snijden en verwarmen

De wrongel wordt gesneden en soms opnieuw verwarmd om overtollige wei te verwijderen.

Stap 4: Vormen en persen

De wrongel wordt in vormen geplaatst en geperst om overtollige vloeistof te verwijderen.

Stap 5: Rijpen

De kazen worden gerijpt in speciale ruimtes waar temperatuur en vochtigheid nauwlettend worden gecontroleerd. De rijpingsperiode kan variëren van enkele weken tot meerdere jaren.

In deze blog lees je de uitgebreide details over elke stap in het proces.

Proef de kazen bij FNZ Kaas

Dus ja, waar komt kaas nou vandaan? Kaas komt van over de hele wereld!

… maar stiekem vinden wij de kazen uit Nederland het lekkerst!


Producten (€ excl. btw)